RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

ΚΥΠΡΟΣ - ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΟΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ


 Η δραματική κατάσταση που επικρατεί με τις μεταναστευτικές ροές και οι τραγικοί αριθμοί που εκπέμπουν mayday, τέθηκαν στο τραπέζι της σύσκεψης στο Προεδρικό, έπειτα από την οποία λήφθηκαν αυστηρότατα μέτρα, με απώτερο στόχο να μπει επιτέλους φρένο στις αυξημένες ροές μεταναστών που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα. 

Χαρακτηριστικοί είναι οι αριθμοί των μεταναστών που έφθασαν στις ελεύθερες περιοχές εντός του έτους, οι οποίοι πλησιάζουν τις έντεκα χιλιάδες. Ουσιαστικά, χίλια άτομα κατά μέσο όρο, περνούν κάθε μήνα στις ελεύθερες περιοχές, με τους πλείστους εξ’ αυτών (9270) να εισέρχονται στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, μέσω της πράσινης γραμμής.


Αυτά τα νούμερα ανάγκασαν τον υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει τις προηγούμενες μέρες σε σύναψη συμφωνίας με το Ισραήλ, για τοποθέτηση καμερών, στην πράσινη γραμμή, ώστε να ελέγχονται οι ροές που στέλνει η Τουρκία.

Το προφίλ των μεταναστών και τα συρματοπλέγματα


Ένα άλλο στοιχείο που έκρουσε σήμα κινδύνου στις Αρχές για να ληφθούν αυστηρά μέτρα, αποτελεί το γεγονός ότι οι περισσότεροι από όσους πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές το τελευταίο διάστημα, δεν ήταν άτομα από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη ζώνη, όπως οι Σύριοι, αλλά πρόσωπα κυρίως αφρικανικής καταγωγής.


Σαν να μην φτάνει αυτό, επτά στους δέκα που περνούν τα όρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι άνδρες, χωρίς οικογένεια, με τις ηλικίες τους να κυμαίνονται από 25 μέχρι 40 ετών. Αυτό σημαίνει ότι ελάχιστα είναι πλέον τα γυναικόπαιδα που φθάνουν στην Κύπρο, σε αντίθεση με παλαιότερα, γεγονός που στοιχειοθετεί τη θέση της Κυβέρνησης για εργαλειοποίηση των μεταναστών από πλευράς της Τουρκίας, η οποία βάζει πίεση στην Κύπρο και κατ’ επέκταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Μέσα από τις διαπιστώσεις που έγιναν, αποφασίστηκε όπως τοποθετηθούν κι άλλα «φυσικά εμπόδια», όπως χαρακτήρισε τα συρματοπλέγματα, κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.


Ο κ. Νουρής, είχε αναφέρει ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του, ότι «η πρακτική αυτή θα εφαρμοστεί εκεί και όπου χρειάζεται για να υπάρξει αποτροπή των ροών», κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξουν νέες τοποθετήσεις, έστω κι αν δεν ανακοινώθηκε στα μέτρα που αποφασίστηκαν κατά την σύσκεψη.

Κίνδυνος για δημογραφική αλλοίωση


Η Κυβέρνηση έδωσε εξάλλου βάρος και στη δημογραφική αλλοίωση που παρατηρείται στην Κύπρο, λόγω της αύξησης των μεταναστών, αφού στην προδημοτική εκπαίδευση από τα δέκα παιδιά που φοιτούν, τα τρία είναι παιδιά αλλοδαπών. Αυξημένος είναι και ο αριθμός των παιδιών στην δημοτική εκπαίδευση, αφού το 16% είναι επίσης παιδιά αλλοδαπών.


Οι συγκεκριμένοι αριθμοί υποδεικνύουν ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε ο αριθμός αλλοδαπών που έφθασαν στην Κύπρο. 


Στο μεταξύ, παρά το γεγονός ότι με την εφαρμογή της νέας διαδικασίας ταχύρρυθμης εξέτασης των αιτήσεων, έχουν ήδη απορριφθεί 8,671 αιτήσεις, οι σημερινές ροές προστίθενται στις πέραν των 33,000 περιπτώσεων παράνομα διαμενόντων ατόμων στη Δημοκρατία.


Ενίσχυση μέτρων στη θάλασσα


Την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση επιχειρεί να κτίσει το τείχος αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών που εισέρχονται κατά πλειοψηφία από την πράσινη γραμμή, δεν μπορεί να παραγνωριστεί και ο τετραψήφιος αριθμός προσώπων που εισέρχονται παράνομα δια θαλάσσης στο νησί μας. Τη συγκεκριμένη δίοδο, η Κυβέρνηση κατάφερε να την περιορίσει, μετά τη συμφωνία με το Λίβανο για επαναπροώθηση μεταναστών. 


Ωστόσο, οι μετανάστες βρίσκουν άλλους τρόπους για να περάσουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως για παράδειγμα αυτό που συνέβη την περασμένη Κυριακή, όταν μετανάστες εντοπίστηκαν σε εμπορευματοκιβώτιο στο Λιμάνι Λεμεσού.


Σημειώνεται ότι μέτρα επαναπροώθησης μεταναστών λήφθηκαν και μετά τη συμφωνία με τη Γεωργία και τη Γερμανία, ώστε να αποστέλλονται πίσω παράνομοι που εντοπίζονται στην Κύπρο, με αεροσκάφη.


Πονοκέφαλος οι αριθμοί των παράνομων αλλοδαπών


Ιδιαίτερο πονοκέφαλο προκαλούν την ίδια ώρα οι αριθμοί των παράνομων αλλοδαπών που έφθασαν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, το 2019 έφθασαν 8.954 παράνομοι αλλοδαποί. Ένα χρόνο αργότερα και παρά το γεγονός ότι η πανδημία ανάγκασε την Κυβέρνηση να κλείσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τις πύλες εισόδου της χώρας, εντούτοις έφθασαν στις ελεύθερες περιοχές 6.323 παράνομοι αλλοδαποί. Τη χρονιά που διανύουμε, μόνο το πρώτο εξάμηνο έχουν εισέλθει στη χώρα 4.847 πρόσωπα, άρα μπορεί να αναλογιστεί κάποιος μέχρι το τέλος του χρόνου, ότι ο συνολικός αριθμός ενδεχομένως να σημειώσει νέο ρεκόρ.


Για τους παραπάνω λόγους και αναγνωρίζοντας τα ανησυχητικά στοιχεία η Κυβέρνηση μετά από σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποφάσισε πέντε μέτρα, μέσω των οποίων θα στήσει ουσιαστικά μπλόκο στις μεταναστευτικές ροές.


Αρχικά, πρόκειται να συσταθεί διυπουργική επιτροπή με τους Υπουργούς Άμυνας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης η οποία θα εισηγηθεί συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης και διαχείρισης της έκτακτης ανάγκης που δημιουργείται σαν αποτέλεσμα της κρίσης λόγο των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.


Ανάμεσα σε άλλα, πρόκειται να υποβληθεί αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη λήψη μέτρων υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου της παραχώρησης του δικαιώματος αναστολής της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα.


Και επίσης, στα πλαίσια της προσδοκώμενης αλληλεγγύης από την ΕΕ, για γίνει η διεκδίκηση άμεσης μετεγκατάστασης στα κράτη μέλη αριθμού αιτητών ασύλου, αλλά και η επαναπροώθηση αιτητών ασύλου στις χώρες προέλευσης τους reporter cy