Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021
ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΙΑ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟΥ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Εξελίξεις οι οποίες ανατρέπουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα για την περίπτωση του αδόκητου θανάτου του στρατιώτη Θανάση Νικολάου στη Λεμεσό σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες. Δεκαέξι χρόνια μετά και ύστερα από τις επίμονες προσπάθειες της οικογένειάς του, ένα οστό «μίλησε» κατά την εξέταση.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον «Φ» ο δικηγόρος της οικογένειας Λουκής Λουκαΐδης, το αποτέλεσμα της εξέτασης του υοειδούς οστού στην Αθήνα επισφράγισε αυτό που τόσα χρόνια φώναζε η μητέρα του Θανάση, Αντριάνα, ότι ο θάνατος του παιδιού της οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια διά στραγγαλισμού. Αυτό είναι το συμπέρασμα της παθολογοανατόμου της οικογένειας Δήμητρας Καραγιάννη, που ορίστηκε να εξετάσει το οστό μαζί με τον καθηγητή Εμανουήλ Αγαπητό εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, όπως όριζε και το σχετικό διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού. Το έγκλημα πλέον, κατά τον κ. Λουκαΐδη, πρέπει να έγινε από άτομο με επιρροή και πρέπει τώρα η Νομική Υπηρεσία να ζητήσει από την Αστυνομία να ανοίξει ξανά τον φάκελο της υπόθεσης και να διενεργήσει νέες έρευνες προς εντοπισμό των ενόχων.
Σημειώνεται ότι όλες οι έρευνες μέχρι σήμερα, που έγιναν τόσο από την Αστυνομία όσο και από τους ποινικούς ανακριτές, έδειξαν απροσδιόριστα αίτια ή παρέπεμπαν σε πτώση από τη γέφυρα της Άλασσας, θεωρώντας ότι επρόκειτο για αυτοκτονία. Τώρα η οικογένεια του Θανάση φωνάζει για την καθυστέρηση που παρατηρείται στο να παραδοθεί η έκθεση του καθηγητή Αγαπητού στον δικηγόρο της για να γίνουν γνωστά και τα δικά του ευρήματα και κυρίως κατά πόσο συμπίπτουν με αυτά της κ. Καραγιάννη. Όπως είπε στον «Φ» η χαροκαμένη μητέρα του 26χρονου Θανάση, Αντριάνα, μετά από καθυστερήσεις, χθες το βράδυ αναμενόταν να επιστραφεί το οστό στην Κύπρο από μέλος της Αστυνομίας. «Θέλω να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους διεφθαρμένους που με έφεραν σ’ αυτή τη θέση. Πόσα χρόνια θα χρειαστούν για ν’ αποδείξω ότι σκοτώθηκε το παιδί μου; Ενώ για την εξέταση του οστού χρειάζονταν μόνο δυο βδομάδες τελικά πέρασαν σχεδόν έξι μήνες». Η ίδια διερωτήθηκε γιατί δεν δίνεται η έκθεση του καθηγητή Αγαπητού στον δικηγόρο της. Το διάταγμα του Δικαστηρίου, προσθέτει, λέει ρητά ότι τα αποτελέσματα πρέπει να σταλούν στον Γενικό Εισαγγελέα και τον δικηγόρο της οικογένειας. «Η ιατροδικαστής μας τα έστειλε στον δικηγόρο μας, η άλλη πλευρά γιατί δεν τα στέλλει;», διερωτάται. «Τώρα πρέπει να ενημερωθεί ο θανατικός ανακριτής για τα αποτελέσματα της εξέτασης. Γιατί εγώ, η μάνα που έχασε το παιδί της, να τρέχω για τις δουλειές άλλων; Με όλα αυτά που συμβαίνουν, ως μάνα νιώθω οργή και απογοήτευση. Ο γιος μου τελικά δεν άξιζε τίποτε, που ήρθε από την Αυστραλία για να υπηρετήσει τη θητεία του;», διερωτήθηκε.
Η εκταφή του οστού του 26χρονου έγινε στις 17 Δεκεμβρίου 2020 και παρόλο που απαιτούνταν δύο βδομάδες μόνο για την εξέτασή του, χρειάστηκαν τελικά έξι μήνες, αφού το οστό καθυστέρησε να μεταφερθεί σε εργαστήριο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αγαπητός παρέδωσε το πόρισμά του στο μέλος της Αστυνομίας για να το παραδώσει με τη σειρά του στη Νομική Υπηρεσία, αν και το σχετικό διάταγμα ορίζει πως πρέπει να σταλεί και στον δικηγόρο της οικογένειας. Αν είναι διαφορετικά τα ευρήματά του από αυτά της κ. Καραγιάννη, τότε ο Γενικός Εισαγγελέας θα σταθμίσει όλα τα δεδομένα και θ’ αποφασίσει. Παράλληλα, ο θανατικός ανακριτής θα γράψει στο πόρισμά του τα ευρήματά του και πιθανές εισηγήσεις προς τη Νομική Υπηρεσία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέος ειδικός εξετάζει το οστό του Θανάση
Τρεις επιστολές στον Γενκό Εισαγγελέα, αλλά ακόμη η οικογένεια αναμένει
Για την υπόθεση για την οποία οι γονείς του Θανάση αναμένουν απαντήσεις για 16 χρόνια σημειώνονται συνεχώς καθυστερήσεις. Ακόμη και στη διαδικασία της εξέτασης των οστών παρατηρήθηκε καθυστέρηση αφού η οικογένεια, μέσω του δικηγόρου της Λ. Λουκαΐδη, απέστειλε τρεις επιστολές προς τον Γενικό Εισαγγελέα ζητώντας επιτακτικά την έκθεση του Εμανουήλ Αγαπητού, την έκθεση της ανθρωπολόγου που ήταν παρούσα στην εκταφή και η οποία είχε εξετάσει τον οστικό σκελετό, οποιαδήποτε άλλη σχετική έκθεση, καθώς και τις φωτογραφίες που έλαβε η Αστυνομία κατά τη διαδικασία της εκταφής και της εξέτασης των οστών και των τεκμηρίων στο νεκροτομείο του Νοσοκομείου Λεμεσού.
Οι επιστολές αυτές στάληκαν χωρίς μέχρι στιγμής να δοθεί καμία απάντηση, στις 18 Μαϊου, 2 Ιουνίου και 14 Ιουνίου. Η επανέκδοση του δεύτερου σχετικού διατάγματος για την εξειδικευμένη εξέταση εκπνέει 27 Ιουνίου.
Το συγκεκριμένο οστό κρίθηκε σκόπιμο να τύχει ειδικής εξέτασης λόγω της θέσης του που θα υποδείκνυε και τυχόν εγκληματική ενέργεια ή μη. Κατά την εκταφή βρέθηκε κομματιασμένο, κάτι το οποίο δεν αναφερόταν στην πρώτη ιατροδικαστική έκθεση που έγινε πριν από 16 χρόνια. Αντιθέτως, είχε αναφερθεί ότι ήταν φυσιολογικό.
Το οστό αυτό συγκρατείται στη θέση του από μυς και συνδέσμους από τη βάση του κρανίου και τα οστά της σιαγόνας. Αυτό επιτρέπει στους ανθρώπους να μιλούν, να καταπίνουν και να αναπνέουν. Είναι πολύ σπάνιο να γίνει κάταγμα στο υοειδές οστό και τέτοιο εύρημα κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να δείχνει στραγγαλισμό ή απαγχονισμό.
16 χρόνια εξετάσεων χωρίς αποτέλεσμα
Ο Θανάσης εντοπίστηκε νεκρός στις 29 Σεπτεμβρίου 2005, κάτω από το γεφύρι της Άλασσας στην επαρχία Λεμεσού.
Ο Θανάσης εκείνο το πρωί ξεκίνησε για να παρουσιαστεί στη μονάδα του, μετά από διανυκτέρευση. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, μέλος της Ε.Φ. επικοινώνησε με την οικογένεια του Νικολάου, πληροφορώντας την ότι το παιδί αγνοείτο και δεν είχε φτάσει ποτέ στο στρατόπεδο. Τελικά, ο Θανάσης, βρέθηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας ύψους 30 μέτρων, χωρίς εξωτερικές κακώσεις, με το στόμα γεμάτο άμμο και μώλωπες δακτύλων στα χέρια του.
Στη σκηνή κλήθηκε ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυρινός, ο οποίος διεξήγαγε νεκροψία και ετοίμασε έκθεση μετά από 9 μήνες. Αυτός αποφάνθηκε ότι ο θάνατος του 26χρονου προήλθε από εσωτερικά τραύματα συνεπεία πτώσης από ύψος και ότι δεν υπήρχαν τρίτα πρόσωπα αναμεμιγμένα. Επίσης, σημείωνε ότι δεν υπήρχαν υπόνοιες για εγκληματική ενέργεια, αλλά επρόκειτο για αυτοκτονία. Το Ανώτατο Δικαστήριο, στις 31 Δεκεμβρίου 2008, ακύρωσε το πόρισμα της πρώτης ιατροδικαστικής εξέτασης, με προνομιακό ένταλμα τύπου Certiorari.
Έξι χρόνια μετά από τον θάνατο του Θανάση και αφού έγιναν συγκεκριμένες ενέργειες από την οικογένειά του, το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε δύο ποινικούς ανακριτές για να ερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου του Νικολάου. Διορίσθηκε επίσης και ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης για να εξετάσει εκ νέου την υπόθεση. Ο κ. Ματσάκης ετοίμασε τη γνωμάτευσή του στις 27 Απριλίου 2012. Σημείωνε ότι τα τραύματα στο σώμα του Νικολάου δεν είναι αυτά που προκύπτουν μετά από μια πτώση από τη γέφυρα της Άλασσας. Θεώρησε επίσης τις προηγούμενες θανατικές ανακρίσεις επισφαλείς και μη αποδεκτές. Σημείωνε ότι η εγκληματική ενέργεια εναντίον του Νικολάου δεν έπρεπε να αποκλεισθεί. Στις 21 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, οι ποινικοί ανακριτές που διορίσθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο υπέβαλαν την έκθεσή τους, στην οποία διαπίστωσαν ότι ο θάνατος του 26χρονου εθνοφρουρού πολύ πιθανόν να ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας. Στις 24 Φεβρουαρίου 2014, ο τότε Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε ότι δεν ήταν σωστό να γίνει επανεξέταση της υπόθεσης από την Αστυνομία, γιατί δεν πιστεύεται ότι θα μπορούσε να εξιχνιαστεί η υπόθεση 9 χρόνια μετά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, αργότερα, το ΕΔΑΔ σε απόφασή του καταδίκασε την Κυπριακή Δημοκρατία για πλημμελή έρευνα και επιδίκασε 32.000 ευρώ για την οικογένεια του Νικολάου. PHILENEWS