Τη θέση ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την Ελλάδα στη διαμάχη με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.
Με αυτό τον τρόπο η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, έστειλε μήνυμα στην Αγκυρα, εκφράζοντας την ξεκάθαρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ελλάδα στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου. «Υποστηρίζουμε την Ελλάδα και δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στις σχέσεις της με την Τουρκία», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η Ανγκελα Μέρκελ ανέφερε ξεκάθαρα ότι οι χώρες της Ευρώπης έχουν την υποχρέωση να στηρίξουν την Ελλάδα και σημείωσε πως όταν μιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα τον ενημερώσει για τη στάση της Ευρώπης.
Εν αναμονή ανακοινώσεων
Στο μεταξύ, έχοντας υπόψη τους και όλες τις εξελίξεις της Πέμπτης, με την Τουρκία να εκδίδει όχι μια αλλά δύο Navtex εκ των οποίων η μια αφορά τις παράνομες έρευνες του Oruc Reis, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., θα συζητήσουν σήμερα, δεύτερη μέρα του Άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Δένδιας, φρόντισαν να στείλουν από χθες τα ανάλογα μηνύματα στους ομολόγους τους, κάποιοι εκ των οποίων επιμένουν, πως οι πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, θα εκτραχύνουν ακόμη περισσότερο τις θέσεις και τις πράξεις της Άγκυρας.
Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο τακτικό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 13ης Ιουλίου, οι 27 ΥΠΕΞ είχαν αναθέσει στον Ζοζεπ Μπορέλ να καταρτίσει τον κατάλογο πιθανών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αν αυτή θα συνέχιζε τις πειρατικές της ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία, όχι μόνο συνεχίζει, αλλά την ώρα που σήμερα συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ, δύο ερευνητικά σκάφη και ένα γεωτρύπανο διεξάγουν παράνομες έρευνες, εντός της κυπριακής ΑΟΖ και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ανάμεσα στα κράτη που μπλοκάρουν τις αυστηρές κυρώσεις κατά της Άγκυρας, πέραν της Γερμανίας, είναι και η Ισπανία, αλλά και η Ιταλία που θεωρούν πως προέχει ο διάλογος και η εξεύρεση λύσεων μέσα από τη διαπραγμάτευση. Υπενθυμίζεται πως στο τελευταίο ΣΕΥ οι χώρες που μπλόκαραν το κοινό ψήφισμα που έθεσε ενώπιον τους ο Νϊκος Δένδιας ήταν, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Γερμανία, η Βουλγαρία και η Μάλτα.
Μπλόκο και από το Λουξεμβούργο
Αντίθετος με την ιδέα της άρσης του καθεστώτος της Τουρκίας ως υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει διατυπωθεί από την Αυστρία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν 'Ασελμπορν, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε πολιτικό σφάλμα και το λάθος μήνυμα προς τους πολίτες της Τουρκίας.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποτελεί σημείο αναφοράς για τη δημοκρατία στην Τουρκία», δήλωσε ο κ. 'Ασελμπορν, προσερχόμενος νωρίτερα σήμερα στο 'Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιείται από χθες στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ.
Το αντιλαμβάνεται κανείς, «όταν βλέπει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κωνσταντινούπολη ή τον κόσμο στους δρόμους της Σμύρνης (…) δεν πρέπει να το κάνουμε από σεβασμό στην κοινωνία των πολιτών της Τουρκίας, οι οποίοι δεν είναι όλοι άνθρωποι του ΑΚΡ (σσ. του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν)», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου και πρόσθεσε ότι κανένα κράτος - μέλος της ΕΕ εκτός της Αυστρίας δεν στηρίζει μια τέτοια προοπτική.
Δένδιας: Αναμένουμε τις ανακοινώσεις Μπορέλ
Επίκληση στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατεί μεταξύ των Ευρωπαίων ομολόγων του, για το ζήτημα της Τουρκίας.
Μιλώντας κατά τη δεύτερη ημέρα του άτυπου συμβουλίου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, χαρακτήρισε «απόλυτη αναγκαιότητα» προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στη Μεσόγειο τις επικείμενες ανακοινώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σχετικά με επιλογές για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.
«Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις Μπορέλ, σχετικά με τις επιλογές για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Το θεωρούμε απόλυτη αναγκαιότητα, προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στη Μεσόγειο» δήλωσε ο κ. Δένδιας προσερχόμενος στο άτυπο Συμβούλιο που πραγματοποιείται από χθες στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στο Συμβούλιο, ενόψει της σημερινής συζήτησης για την Τουρκία, ο υπουργός τόνισε: «Βασιζόμαστε πάντα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αυτές είναι οι αξίες της κοινότητας των εθνών». reporter