RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

ΣΤΙΣ 20 ΜΑΪΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Η ΑΓΙΑ ΛΥΔΙΑ ΚΑΙ ΤΙΜΑΤΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΘΑΛΛΕΛΑΙΟΣ

Αγία Λυδία η Φιλιππησία, σήμερα 20 Μαΐου, τιμάται η μνήμη
της από την Εκκλησία.

Η Αγία Λυδία ήταν η πρώτη Χριστιανή της Μακεδονίας την οποία βάπτισε ο Απόστολος Παύλος.

«Διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησαν ημίν» (Πράξ. 16,9), είναι η έκκληση του Μακεδόνα που βλέπει σε όραμα ο Απόστολος Παύλος ενώ βρίσκεται στην Τρωάδα. Τη φωνή αυτή τη θεωρεί ως φωνή Θεού και χωρίς αναβολή αποφασίζει να διαπεραιωθεί στο εκλεκτότερο τμήμα της Ευρώπης, τη Μακεδονία. Μαζί του παίρνει και τους εκλεκτούς του συνεργάτες, Τιμόθεο, Σίλα και Λουκά.

Αποβιβάζονται στη Νεάπολη, σημερινή Καβάλα, κι από κει αναχωρούν για τους Φιλίππους. Έξω από την πόλη των Φιλίππων και κοντά στις όχθες του Ζυγάκτου ποταμού είναι ο τόπος προσευχής των Ιουδαίων. Στις συγκεντρωμένες εκεί γυναίκες ο Απόστολος Παύλος κηρύττει, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, το λόγο του Θεού.

Οι θεοφοβούμενες γυναίκες ακούν με προσοχή και ευλάβεια τα λόγια του άγνωστου Ιουδαίου. Αλλά εκείνη που περισσότερο απ’ όλες ενθουσιάζεται είναι η Λυδία, η προσήλυτος πορφυρόπωλις από τα Θυάτειρα. Μέσα της γίνεται ένας σεισμός.

Η καρδιά της Λυδίας ήταν πάντα ανήσυχη. Δεν μπορούσε να λατρεύει θεούς και θεές που οργίαζαν μεταξύ τους. Έτσι οδηγήθηκε στον κήπο προσευχής των Ιουδαίων. Γνώρισε το νόμο του Ισραήλ κι άναψε μέσα της ή δίψα για την αναζήτηση του Μεσσία. Και τώρα ακούει για πρώτη φορά τον Απόστολο Παύλο να μιλάει για το Λυτρωτή του κόσμου.

Η Λυδία αποδέχεται χωρίς καμιά αντίρρηση τη νέα διδασκαλία. Πιστεύει στο Χριστό και δηλώνει κατηγορηματικά πως και αυτή θέλει να γίνει Χριστιανή. Και ο Απόστολος Παύλος ολοκληρώνει το έργο του. Στα γάργαρα νερά του ποταμού Ζυγάκτου βαπτίζει τη Λυδία. Η πρώτη χριστιανή της Μακεδονίας πολιτογραφείται στη βασιλεία των Ουρανών. Τώρα είναι το πρώτο μέλος της πρώτης Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η καρδιά της πλημμυρίζει από αισθήματα ευγνωμοσύνης προς αυτούς πού άνοιξαν τα μάτια της ψυχής της και ζήτα να τους φιλοξενήσει στο σπίτι της. «Και τις γυνή ονόματι Λυδία, πορφυρόπωλις πόλεως Θυατείρων, σεβόμενη τον Θεόν, ήκουεν, ης ο Κύριος διήνοιξε την καρδίαν προσέχειν τοις λαλουμένοις υπό του Παύλου, ως δε έβαπτίσθη και ο οίκος αυτής, παρεκάλεσε λέγουσα· ει κεκρίκατέ με πιστήν τω Κυρίω είναι, εισελθόντες εις τον οίκον μου μείνατε· και παρεβιάσατο ημάς». (Πράξ. 16,14-15).


Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη του Αγίου Θαλλελαίου του ιατρού.

Ο άγιος Θαλλελαίος γεννήθηκε σε κάποια πόλη του Λιβάνου από ευσεβείς γονείς, τον Βερούκιο και την Ρωμυλία, οι οποίοι ανέθρεψαν το γιο τους με την ορθόδοξη χριστιανική διδασκαλία. Και ο άγιος Θαλλελαίος με τη χάρη του Θεού, ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες των γονέων του και έγινε άνθρωπος με σταθερή πίστη, εγκρατής, συνετός, ταπεινός και με ελεήμονα διάθεση.

Ευφυέστατος και επιμελής στις σπουδές αλλά και διακατεχόμενος από την αίσθηση της προσφοράς και της διακονίας ακολούθησε την ιατρική επιστήμη. Ως ιατρός, ο άγιος Θαλλελαίος, ακολούθησε τα βήματα του Ιησού Χριστού. Ποτέ του δεν εξάσκησε την επιστήμη του ως επάγγελμα για την απόκτηση και προσπορισμό χρημάτων όπως οι περισσότεροι συνάδελφοί του αλλά ως γνήσιος χριστιανός και μιμητής του Κυρίου του.

Όχι μόνον γιάτρευε αφιλοκερδώς, αλλά βοηθούσε οικονομικά και ενίσχυε ψυχολογικά οδηγώντας στο δρόμο της αληθείας όλους τους ασθενείς. Το θαυμαστό του έργο εξόργισε τούς ειδωλολάτρες οι οποίοι τον κατήγγειλαν στον έπαρχο Τιβεριανό. Ενώπιον του, ομολόγησε με σθένος την πίστη του στο φως του κόσμου στον Ιησού Χριστό. Αφού βασανίστηκε σκληρά, ο άγιος Θαλλελαίος αποκεφαλίστηκε τον Μάιο του 289.         dogma.gr
 






ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΠΑΓΩΤΑ ΗΡΑΚΛΗΣ - HERACLIS ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ  ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ 66
(ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ)