RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

ΠΟΛΙΚΟ ΨΥΧΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΜΕ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟ ΒΟΡΕΙΟ ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΑΝΕΜΟ - ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙΑ

Μετά την υποχώρηση του κύματος ψύχους που μας επηρέαζε

από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι και την Τρίτη και την άνοδο της θερμοκρασίας την Τετάρτη, ένα νέο κύμα ψύχους ετοιμάζεται να κατηφορίσει προς την περιοχή μας και να μας επηρεάσει κυρίως από το βράδυ της Πέμπτης αλλά και κατά τη διάρκεια της Παρασκευής. Κατά τη διάρκεια αυτού του περάσματος η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, λόγω ψυχρού μετώπου.

Το χαρακτηριστικό αυτής της αλλαγής θα είναι οι ενισχυμένοι και παγωμένοι βόρειοι άνεμοι με το κρύο να είναι τσουχτερό. Λόγω ενισχυμένων ανέμων η αισθητή θερμοκρασία θα είναι πιο χαμηλή σε σχέση με την αναγραφόμενη πάνω στα θερμόμετρα.

Το πέρασμα θα είναι σύντομο διότι ο πολύ ψυχρός αυλώνας φεύγει γρήγορα προς Μέση Ανατολή.




Λόγω του ψυχρού αέρα που περνά πάνω από τα ζεστά νερά της θάλασσας εμπλουτίζεται με υδρατμούς δημιουργούνται νεφώσεις για αυτό και θα έχουμε τοπικά φαινόμενα όχι όμως σε μεγάλες ποσότητες. Κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι το τσουχτερό κρύο με τον ενισχυμένο βόρειο άνεμο παρά οι βροχές και τα χιόνια.

Χαμηλό βαρομετρικό θα δημιουργηθεί στον ανατολικό θαλάσσιο χώρο της Κύπρου προς Μέση Ανατολή που περιοχές της Μέσης Ανατολής θα έχουν περισσότερα φαινόμενα βροχής και χιονιών παρά εμείς.

Τα φαινόμενα στην Κύπρο θα είναι ελαφράς έως μέτριας έντασης που τοπικά στα βόρεια τμήματα θα παρατηρηθούν και έντονες βροχές σε μορφή μπόρας ή καταιγίδας.

Όπως έχω πει τα φαινόμενα δεν θα είναι σε πολλές ποσότητες και θα είναι και τοπικά. Μέχρι στιγμής φαίνεται να επηρεάζονται βόρεια τμήματα του νησιού-εσωτερικό-ανατολικό τμήμα επαρχίας Λεμεσού αλλά και περιοχές επαρχίας Λάρνακας και Αμμοχώστου. Τοπικά φαινόμενα και στα ορεινά.

Τα χιόνια όπου θα υπάρχουν νεφώσεις θα ευνοούνται έως και 550 μέτρα με χιονόστρωση από τα 700 μέτρα και πάνω. Αν τα καταφέρει θα ασπρίσει και ο Πενταδάχτυλος σε κάποια σημεία.

Λίγο πιο κάτω να κατέβαινε ο πολύ ψυχρός αυλώνας στην περιοχή μας τότε θα είχαν πιθανότητες και πεδινές περιοχές για χιόνια αλλά όπως φαίνεται κατεβαίνει μέχρι και τα βόρεια τμήματα του νησιού μας και μετά φεύγει προς Μέση Ανατολή. Πεδινές περιοχές της Μέσης Ανατολής λογικά θα δούν χιόνια. Αν θα έχουμε και την έκπληξη να δούμε χιόνια παροδικά και τοπικά και σε πεδινές περιοχές της Κύπρου θα φανεί την ώρα που θα εισέρχεται ο πολύ ψυχρός αυλώνας στην περιοχή μας.

Άνεμοι προς αυγινές και πρωινές ώρες Παρασκευής μέχρι και απόγευμα στα 3-4 μποφόρ ενώ στα νότια-ανατολικά και βόρεια παράλια έως 5-6 μποφόρ και παροδικά έως 7 μποφόρ.
Πάνω σε ορεινές περιοχές και έως 8 μποφόρ.

Μέγιστες θερμοκρασίες που μπορεί να φτάσει η θερμοκρασία Παρασκευή μεσημέρι έως 12-13 βαθμούς στο εσωτερικό και έως 14-15 βαθμούς στα παράλια. Στα ορεινά μείον 3 έως 4 βαθμούς. Πάνω στον Όλυμπο έως μείον 7 βαθμούς.
Από τα 900-1000 μέτρα και πάνω η θερμοκρασία θα είναι από το μηδέν και κάτω.
Προσοχή στον παγετό σε ορεινά και ημιορεινά.

Όμως λόγω ενισχυμένου ανέμου η αισθητή θερμοκρασία θα είναι στους 4-6 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 6-9 βαθμούς στα παράλια και μείον 2 έως μείον 6 στα ορεινά. Πάνω στον Όλυμπο και έως μείον 12 βαθμούς(αναλόγως της έντασης του ανέμου μπορεί να πάει και μείον 14-15 βαθμούς).

Αυτή είναι η αισθητή θερμοκρασία που θα νιώθουμε και όχι αυτή που θα αναγράφεται στα θερμόμετρα.

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου

Πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Μικρό ενδεχόμενο πολύ τοπικών ελαφρών βροχών.





Ελάχιστες θερμοκρασίες τις αυγινές ώρες να πέφτει στους 3 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 6-8 βαθμούς στα παράλια και από μείον 3 έως 2 βαθμούς στα ορεινά. Παγετός σε ορεινά-ημιορεινά και μπορεί τοπικά και πιο ελαφρά προς τμήματα του εσωτερικού. Προσοχή στο οδικό ορεινό και ημιορεινό δίχτυο λόγω παγετού.

Άνεμοι Δυτικοί-Νοτιοδυτικοί 1-2 μποφόρ και έως 3 μποφόρ σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Μεσημεριανές ώρες ηλιοφάνεια με νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Πολύ μικρό ενδεχόμενο πολύ τοπικών ελαφρών βροχών.

Μέγιστες θερμοκρασίες έως 17 βαθμούς σε εσωτερικό και παράλια. Πάνω στα ορεινά από 3 έως 10 βαθμούς.

Άνεμοι Δυτικοί-Νοτιοδυτικοί 2-4 μποφόρ και έως 5 μποφόρ στα βόρεια-ανατολικά-νότια παράλια.

Βραδινές ώρες με νεφώσεις τοπικά αυξημένες και περίπου από τις 22:00-23:00 και μετά προς ξημερώματα Παρασκευής αναμένονται τοπικές βροχές και χιόνια. Βροχές ελαφράς έως μέτριας έντασης που τοπικά στα βόρεια τμήματα του νησιού μπορεί να εκδηλωθούν έντονες βροχές σε μορφή μπόρας ή καταιγίδας. Θερμοκρασία μετά τις 20:00 στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό και 9-10 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα ορεινά 1-4 βαθμούς. Όσο θα περνάει η ώρα και θα εισέρχεται το ψυχρό ρεύμα αέρα η θερμοκρασία πέφτει αισθητά. Άνεμοι Βόρειοι 2-4 μποφόρ. Προς ξημερώματα Παρασκευής ενισχύονται σημαντικά στα 5-6 μποφόρ και παροδικά έως 7 μποφόρ στα παραθαλάσσια. Στα ορεινά και έως 8 μποφόρ.

Μετά το μεσημέρι Παρασκευής ο καιρός βελτιώνεται με τους ανέμους να εξασθενούν και έτσι ο καιρός Σάββατο και Κυριακή 25-26 Ιανουαρίου να είναι με ηλιοφάνεια και παροδικές νεφώσεις και την θερμοκρασία σε άνοδο.            primetime














ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΠΑΓΩΤΑ ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ  ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ 66
(ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ)