RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

ΚΑΝΟΥΝ ΡΙΑΛΙΤΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ....

Λευκωσία: Αμερικανικό ριάλιτι για τη συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων… Κάπως έτσι θα μπορούσε να διαφημιστεί το δικοινοτικό πρόγραμμα «Πρόγραμμα φιλίας στην Κύπρο» (Cyprus Friendship Programme), το οποίο φέτος για πρώτη φορά διοργανώνεται με την ενημέρωση και του Υπουργείου Παιδείας Κύπρου μέσω των σχολείων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο διοργανώνεται εδώ και μερικά χρόνια, προβλέπεται και το ταξίδι ομάδας μαθητών Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην Αμερική, οι οποίοι θα συνυπάρξουν ως «ζευγάρια» σε σπίτια που θα τους φιλοξενήσουν.

Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, η οποία θα είναι για ένα μήνα, οι έφηβοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, δεν θα μπορούν να έχουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο, πιστωτική κάρτα και δικαιούνται να έχουν στην κατοχή τους όχι πέραν των 500 δολαρίων σε μετρητά. Σε περίπτωση, παράβασης των σχετικών κανόνων θα επιστρέφει στην Κύπρο με δικά του έξοδα.

Όλα αυτά βέβαια ίσχυαν ανέκαθεν στα πλαίσια του προγράμματος, ωστόσο το γεγονός ότι φέτος για πρώτη φορά το Υπουργείο Παιδεία εξέδωσε σχετική εγκύκλιο, ενθαρρύνοντας έμμεσα τη συμμετοχή των μαθητών σε αυτό το πρόγραμμα, δίδει στο όλο θέμα άλλη διάσταση.

Ουσιαστικά δηλαδή, Κύπριοι νέοι και από τις δύο κοινότητες καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα σε συνθήκες πειράματος, αποκομμένοι από οποιοδήποτε άλλο μέσο επικοινωνίας, προκειμένου να αναπτύξουν την επικοινωνία μεταξύ τους. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό δηλαδή, είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι το πρόγραμμα ως πρόγραμμα, αλλά οι κανόνες που υπάρχουν σε αυτό, καθώς ουσιαστικά είναι συνθήκες τηλεπαιχνιδιού ριάλιτι, όπου οι παίκτες καλούνται κάτω υπό συγκεκριμένες συνθήκες να δημιουργήσουν κοινωνικές σχέσεις.

Η εμπλοκή του Υπουργείου Παιδείας δεν είναι άμεση, αφού δεν έχει καμία ενεργή εμπλοκή, ωστόσο το γεγονός ότι εντάχθηκε στα πλαίσια των στόχων της σχολικής χρονιάς μεταφέρει σε πολλούς γονείς το μήνυμα ότι γίνεται υπό την αιγίδα και τη συμμετοχή του.

Στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου αναφέρεται πώς οι στόχοι του προγράμματος συνάδουν με τις επιδιώξεις του για ενίσχυση της ειρηνικής επίλυσης διαφορών, για ανάπτυξη του σεβασμού της διαφορετικότητας, για καταπολέμηση της βίας και για προώθηση του πολιτισμού της ειρήνης γενικότερα. Ως εκ τούτου, καλεί τις Διευθύνσεις των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης να διευκολύνουν την παρουσίαση του προγράμματος στους μαθητές, από τους συντονιστές του.

«Άνθρωποι ενωμένοι σε μια πατρίδα μοιρασμένη»

Το πρόγραμμα είναι καθαρά εθελοντικό και απευθύνεται στους νέους της Κύπρου και τις οικογένειές του, σύμφωνα με το ενημερωτικό υλικό που δόθηκε στα σχολεία. Με σύνθημα «άνθρωποι ενωμένοι σε μια πατρίδα μοιρασμένη», στοχεύει να δημιουργήσει φιλίες και σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα σε εφήβους από τις δύο κοινότητες.

?Πώς λειτουργεί: Μια δικοινοτική ομάδα επιλέγει αριθμό Ε/κ και Τ/κ νέων. Ακολούθως, κάθε μαθητής διαλέγει κάποιο άλλο πρόσωπο, του ίδιου φύλου από την άλλη κοινότητα, με το οποίο πιστεύει ότι μπορούν να γίνουν καλοί φίλοι. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι έφηβοι ηλικίας 15 μέχρι 18 ετών (που να μην είναι τελειόφοιτοι), των οποίων τουλάχιστον ο ένας γονιός να είναι Κύπριος.

? Ταξίδι στην Αμερική: Τον ερχόμενο Ιούλιο, πέντε ομάδες τεσσάρων έως επτά «ζευγαριών» θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ και θα φιλοξενηθούν για έναν μήνα, σε προσεκτικά επιλεγμένες οικογένειες, οι οποίες καλύπτουν όλα τα έξοδα της διαμονής τους. Οι περίπου 60 έφηβοι (30 ζευγάρια) θα ταξιδέψουν στη Virginia, στο Maryland, στο Portland, στην πολιτεία Oregon και στο New Hampshire.

Η διαμονή για έναν μήνα σε μια οικογένεια θα βοηθήσει τα δύο παιδιά να αναπτύξουν φιλία ενώ παράλληλα δημιουργεί στενούς δεσμούς με την οικογένεια που θα τα φιλοξενήσει. Κατά την παραμονή τους, οι ομάδες θα έχουν πολλές συναντήσεις για σημαντικές δραστηριότητες όπως για παράδειγμα: επιδιόρθωση μεταχειρισμένων ποδηλάτων που θα σταλούν σε παιδιά φτωχών χωρών, σεμινάρια κατά της βίας, παρουσιάσεις σε ομίλους Ρόταρυ κ.ά. Όλες οι δραστηριότητες οργανώνονται από ομάδα εθελοντών του προγράμματος στις ΗΠΑ.

Κώστας Καδής: Όποιος θέλει συμμετέχει

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής, κληθείς από τον «Φ» να σχολιάσει το θέμα, ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν είναι συνδιοργανωτής, ούτε έχει οποιαδήποτε άμεση συμμετοχή. «Το πρόγραμμα αυτό μας κοινοποιήθηκε. Κάναμε την έρευνά μας ως Υπουργείο και είδαμε ότι τις προηγούμενες χρονιές είχε αποτιμηθεί ως πολύ θετική πρωτοβουλία», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας. «Αυτό που κάναμε ως Υπουργείο, επειδή έχουμε και τον στόχο της χρονιάς, είναι να ενημερώσουμε τα σχολεία και όποιος το επιθυμεί, θα μπορεί να συμμετέχει. Όποιος θέλει, μπορεί να υποβάλει από μόνος του αίτηση και να συμμετάσχει», πρόσθεσε.

«Ως γενική διατύπωση, οι πρόνοιες αυτές υπάρχουν για να δεθεί περισσότερο μεταξύ της η ομάδα. Γινόταν και τις προηγούμενες χρονιές και δεν δημιουργήθηκαν οποιαδήποτε προβλήματα, ούτε απαγορεύεται στον οποιονδήποτε να επικοινωνήσει όταν θέλει με τους δικούς του», συμπλήρωσε.

Σε παρατήρηση ότι οι κανόνες που υπάρχουν θυμίζουν πείραμα, ο υπουργός δήλωσε ότι «είναι ένα πείραμα, όμως που πέτυχε, στο να συμβιώσουν μαζί, να επικοινωνήσουν και να δημιουργήσουν μαζί νέοι από τις δύο κοινότητες. Είναι ένα πρόγραμμα που λειτούργησε με πολλά θετικά στοιχεία»..philenewsΚΑΝΤΕ LIKE ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ... ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ... ΑΥΡΙΟ