RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2015-16 ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ: ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΜΗΝΑΛΛΑΓΙΑ - ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ....

Λευκωσία: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, για ακόμα μια χρονιά, οι προβλέψεις παρατηρητών του καιρού, οι οποίοι, καταγράφοντας διάφορες καιρικές παρατηρήσεις την περίοδο του Αυγούστου, προβαίνουν στη μετεωρολογική τους πρόβλεψη για ολόκληρο το έτος.

Τα καιρικά φαινόμενα των πρώτων ημερών του Αυγούστου είναι γνωστά ως μηναλλάγια, αφού κάθε μέρα αντιστοιχεί και σε έναν μήνα του έτους. 
Ο κ. Λεωνίδας Λεωνίδου, από τον Αγρό, είναι γνωστός παρατηρητής αυτών των καιρικών φαινομένων, από τον καιρό που ήταν μικρό παιδί, με τις προβλέψεις του, όπως καυχιέται, να έχουν πάνω από 90% επιτυχία.
Είναι πάντως γεγονός ότι τουλάχιστον οι περσινές του προβλέψεις, στις οποίες κάναμε αναφορά, είχαν μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.
Φέτος ο κ. Λεωνίδας κάνει λόγο για βαρυχειμωνιά. Οι προβλέψεις του για τον μήνα Σεπτέμβριο πάντως δικαιώθηκαν, καθώς είχε προβλέψει βροχές μεταξύ 14-25 του μήνα, κάτι το οποίο είχαμε σε αρκετές περιοχές.

Εκτίμηση για πολλά μανιτάρια και τσίκλες

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει και η εκτίμησή του, με βάση τις παρατηρήσεις που έχει κάνει για τον καιρό και για άλλα συναφή ενδιαφέροντα, όπως το κυνήγι και τα μανιτάρια.

Όπως αναφέρει μετά βεβαιότητος, φέτος θα έχουμε πολλά μανιτάρια και θα μας έρθουν πολλές τσίκλες, τρυγονότσικλες και μπεκάτσες.

Κανονικές θερμοκρασίες προβλέπει η εποχική

Σε αντίθεση με την πρόβλεψη του κ. Λεωνίδα, η εποχική πρόγνωση καιρού για την τριμηνία Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος, αναφέρει ότι το γενικό χαρακτηριστικό της επόμενης τριμηνίας, αναμένεται ότι θα είναι οι κανονικές για την περίοδο θερμοκρασίες, αλλά και σχετική ξηρασία, ιδιαίτερα στα νότια και ανατολικά, όπου το αναμενόμενο ύψος βροχής θα κυμανθεί από 50% του κανονικού μέχρι και το κανονικό, ενώ στα δυτικά, στα βόρεια καθώς και στα ορεινά φαίνεται ότι το αναμενόμενο αθροιστικό ύψος βροχής θα είναι στα επίπεδα του κανονικού.

Συμπληρωματικά αναφέρεται ότι ολόκληρη η περιοχή της Μικράς Ασίας, των Βαλκανίων, αλλά και της Εγγύς και Μέσης Ανατολής θα είναι θερμοκρασιακά ψυχρότερη του κανονικού με αυξημένα ποσοστά βροχής να περιορίζονται μόνο στα παράλια.

Η εποχική πρόγνωση καιρού, εκδίδεται κάθε μήνα από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Σερβίας για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, στην οποία βρίσκεται και η Κύπρος.

Αναλυτικά η εποχική πρόγνωση για τον κάθε μήνα χωριστά.

Οκτώβριος: Ο Οκτώβριος αναμένεται ότι θερμοκρασιακά θα είναι κανονικός, αν και η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται από θερμοκρασίες κάτω του κανονικού. Το αναμενόμενο ύψος βροχής θα κυμανθεί στα δυτικά και στα βόρεια μέχρι και 125% του κανονικού, στα ορεινά και στο εσωτερικό θα είναι μέχρι το κανονικό ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα κυμανθεί από 50% μέχρι και 75% του κανονικού. Η παράλια ζώνη της ευρύτερα περιβάλλουσας περιοχής αναμένεται ότι θα συλλέξει μεγάλη ύψη αθροιστικής βροχής.

Νοέμβριος: Ο Νοέμβριος αναμένεται ότι θερμοκρασιακά θα είναι και πάλι κανονικός, καθώς η μέση μηνιαία θερμοκρασία στην ευρύτερη περιοχή θα είναι κάτι πάνω από την κανονική. Το αναμενόμενο ύψος βροχής θα κυμανθεί στα δυτικά, στα βόρεια και στα ορεινά μέχρι και 125% του κανονικού, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές δεν αναμένεται να ξεπεράσει το κανονικό. Υψηλά ύψη αθροιστικής βροχής αναμένεται ότι θα σημειωθούν κατά τον Νοέμβριο στην παράλια ζώνη της ευρύτερης περιοχής.

Δεκέμβριος: Ο Δεκέμβριος αναμένεται ότι θερμοκρασιακά θα είναι κανονικός εκτός από την παραλιακή ζώνη όπου λόγω επίδρασης της θάλασσας θα είναι κατά 1 με 2 βαθμούς θερμότερη του κανονικού. Το αναμενόμενο ύψος βροχής είναι απογοητευτικό για τον μήνα αφού θα κυμανθεί σε επίπεδα αρκετά κάτω του κανονικού, έτσι που η αθροιστική βροχή σε ολόκληρο το νησί να μην υπερβεί το 75% της κανονικής.

Αποτίμηση Σεπτεμβρίου

Ο Σεπτέμβριος αναμενόταν ότι θερμοκρασιακά θα ήταν κατά 1 με 2 βαθμούς Κελσίου ψυχρότερος του κανονικού.
Το αναμενόμενο ύψος βροχής θα κυμαινόταν στα νότια και ανατολικά σε επίπεδα από 75% μέχρι και τα κανονικά, ενώ στα δυτικά και βόρεια παράλια καθώς και στα ορεινά θα κυμαινόταν από τα κανονικά μέχρι και 150%.
Παρόμοια χαρακτηριστικά θα παρουσίαζαν όλες οι παραλιακές ζώνες της ανατολικής Μεσογείου. Από τα αρχικά δεδομένα, όπως αυτά καταγράφηκαν από το Τμήμα Μετεωρολογίας, φαίνεται ότι το εποχικό μοντέλο για τον Σεπτέμβριο συμπεριφέρθηκε μέτρια, αφού δεν κατάφερε να εκτιμήσει ορθά την ανωμαλία της θερμοκρασίας αλλά ούτε και την τάση της θερμοκρασιακής ανωμαλίας.
Ενώ το μοντέλο έκανε πρόγνωση για χαμηλότερες του κανονικού θερμοκρασίες τον Σεπτέμβριο, οι θερμοκρασίες τόσο οι ελάχιστες όσο και οι μέγιστες που καταγράφηκαν ήταν πάνω από τις κανονικές.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι το κύμα υψηλών θερμοκρασιών του πρώτου 15θημέρου του Σεπτεμβρίου, ήταν αποτέλεσμα εισβολής πολύ θερμής, ξηρής και σε υψηλά ποσοστά σκόνης, αέριας μάζας, η οποία επηρέαζε την περιοχή της Κύπρου.
Η συγκεκριμένη αέρια μάζα απέκτησε τα χαρακτηριστικά της στην ερημική ζώνη Συρίας και Βορείου Ιράκ και επηρέασε την Κύπρο κατά το διάστημα από 7 μέχρι και 12 Σεπτεμβρίου.
Ως επεισόδιο σκόνης το φαινόμενο καταγράφεται ως ιδιαίτερα σπάνιο, αφού τόσο η διάρκειά του όσο και οι συγκεντρώσεις σκόνης αλλά και η τροχιά του ήταν ιδιαίτερα ασυνήθιστη. Κατά τη διάρκειά του, το επεισόδιο σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν αρκετά προβλήματα υγείας, κυρίως αναπνευστικής φύσεως, στον ευάλωτο πληθυσμό..philenews

Αξίζει να αναφέρουμε πως αρκετές από τις προβλέψεις έχουν βγει 90% και στο ShowTime-cy από τον προσωπικό μας μετεωρολόγο Τάσος Ιεροδιακόνου.... ΚΑΝΤΕ LIKE ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ... ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ... ΑΥΡΙΟ